Algemene Handleiding bol.com Partnerprogramma

Dit is de algemene handleiding van de website van het bol.com Partnerprogramma. Deze handleiding behandelt alle onderdelen van de website zoals o.a. de rapportages en het opbrengstentabblad. We gaan in deze handleiding ervan uit dat je bekend bent met het bol.com Partnerprogramma en je hebt geregistreerd als partner.

In deze handleiding komen achtereenvolgend de volgende onderdelen van de website van het Partnerprogramma aan bod:

Homepage

Na het inloggen op https://partner.bol.com/partner kom je op de homepage van het bol.com Partnerprogramma. Wanneer je voor de eerste keer aanmeldt, zie je twee opmerkingen:

 1. Je account is nog niet gekeurd – Nadat je je hebt aangemeld, heb je direct toegang tot het bol.com Partnerprogramma zodat je snel aan de slag kunt. Jouw aanvraag moet nog gekeurd worden, maar eventuele vertoningen, kliks en verkopen worden al wel geregistreerd. Wanneer jouw website is goedgekeurd, zullen alle verkopen die je hebt gerealiseerd sinds je aanmelding op normale wijze worden behandeld. Over de geaccepteerde bestellingen ontvang je vervolgens commissie. Wordt je website afgekeurd dan vervalt het recht op de eventueel opgebouwde commissie.
 2. Je betaalgegevens moeten nog worden ingevuld – Om opgebouwde commissietegoeden aan je uit te betalen, hebben wij jouw betaalgegevens (IBAN) nodig. Zodra je deze hebt ingevuld, verdwijnt de melding.

Rapportage homepage

Op de homepage van het bol.com Partnerprogramma zie je direct een grafische weergave van de resultaten van de afgelopen 14 dagen. In de grote grafiek zie je de commissie die je gedurende de laatste twee weken per dag hebt gerealiseerd.

Door onder deze grafiek op de kleinere grafieken te klikken kun je de weergave in de grote grafiek wijzigen naar een weergave van de omzet, orders, aantal verkochte producten, kliks, vertoningen, CTR (doorklikratio) en conversie van de afgelopen twee weken. Door met je muis op de tooltip (het grijze bolletje met het vraagteken erin) te gaan staan, naast iedere eenheid zie je kort wat deze eenheid inhoudt. Als je in deze tooltip op ‘meer’ klikt, krijg je een uitgebreide uitleg.

Het cirkeldiagram, rechts onder de grote grafiek, geeft de commissie per productgroep weer. Beweeg je muis over de verschillende segmenten om te zien wat deze segmenten inhouden en om hoeveel commissie het precies gaat.
Voorbeeldweergave Homepage

Openstaand saldo & Laatste betaling

Op de homepage zie je rechtsboven de tekst ‘Openstaand saldo’. Hierachter zie je het openstaande commissiebedrag in euro’s. Dit bedrag bestaat uit goedgekeurde commissie én commissie die nog in behandeling is. Dit bedrag kan uiteindelijk dus nog lager worden als er bestellingen worden afgekeurd omdat ze bijvoorbeeld geannuleerd worden. Klik op ‘Openstaand saldo’ om direct naar het tabblad ‘Opbrengsten’ te gaan en per website te zien wat je openstaande saldo is.

Onder ‘Openstaand saldo’ zie je het kopje ‘Laatste betaling’. Hier zie je de datum van de laatste betaling. Als je hierop klikt, ga je direct naar het tabblad ‘Opbrengsten’ voor het overzicht van je facturen.

Opbrengsten

Het tabblad ‘Opbrengsten’ geeft je inzicht in de verkopen die je hebt gerealiseerd. Het tabblad bestaat uit twee onderdelen: Het openstaande saldo dat is opgebouwd uit commissie en de ontvangen betalingen.

Openstaand saldo

Onder ‘Openstaand saldo’ zie je welke bedragen er nog open staan. Dit openstaande saldo bestaat allereerst uit commissie. Per site site zie je hoeveel bestellingen, artikelen, omzet en commissie er aan de websites is toegewezen. Door je muis op het aantal bestellingen te plaatsen krijg je informatie (indien beschikbaar) over de verdeling van de commissie over de verschillende commissiegroepen (goud, zilver en brons). Door te klikken op dit aantal ga je naar een overzicht van alle artikelen die via de desbetreffende website zijn verkocht. Deze artikelen zijn besteld sinds de laatste uitbetaling of stonden al langere tijd op ‘in behandeling’ (bijvoorbeeld reserveringen van nieuwe boektitels en games). Achter ieder artikel zie je de actuele status (‘goedgekeurd’, ‘afgekeurd’ en ‘in behandeling’) staan.

Voorbeeld Opbrengstentabblad - Commissie

Let op: Aan de commissie die je ziet onder ‘Openstaand saldo’ kun je geen rechten ontlenen. De hier getoonde commissie bestaat uit goedgekeurde commissie én commissie in behandeling. Omdat bestellingen ‘in behandeling’ nog gekeurd moeten worden, kan de uiteindelijke commissie lager uitvallen.

Noot: De artikelenpagina neemt regelmatig veel tijd in beslag om te laden. Wil je een overzicht van de artikelen die via je website zijn verkocht? Maak dan gebruik van het tabblad ‘Downloaden’ en download het orderoverzicht.

Ontvangen betalingen

Onder ‘Ontvangen betalingen’ zie je alle facturen (creditnota’s) die horen bij de betalingen die je van het bol.com Partnerprogramma hebt ontvangen. Door op het factuurnummer te klikken kan je een PDF-document van de desbetreffende factuur downloaden. Door op ‘Bekijk details’ te klikken, krijg je een overzicht hoe de commissietegoeden per website en per productgroep zijn opgebouwd. Hiermee heb je volledige transparantie in welke bestellingen zijn uitbetaald.

Promomateriaal

Onder ‘Promomateriaal’ vind je de promotiemiddelen van het bol.com Partnerprogramma. Voor deze promotiemiddelen zijn handleidingen beschikbaar onder de knop Support op dit blog.

Rapportages

Onder ‘Rapportages’ zie je standaard een grafiek met de commissie voor je hele account (alle aangemelde websites) over de afgelopen twee weken. Deze grafiek kan je op drie manieren aanpassen:

 1. Je kan de KPI (meetwaarde) wijzigen waarbij je de keuze hebt uit commissie, omzet, aantal orders, aantal producten, kliks, vertoningen, CTR en conversie. Wijzig je de waarde dan verschijnt er onder de dropbox een korte beschrijving wat de gekozen waarde inhoudt. Via de oranje link ‘meer’ krijg je een uitgebreide beschrijving van de meetwaarde.
 2. Je kan inzoomen op een specifieke website via de tweede dropdown, mits je meer dan één website hebt aangemeld voor het Partnerprogramma.
 3. Je kan de weergaveperiode wijzigen via de derde selectiemogelijkheid. De maximale periode die je kunt weergeven is drie maanden. De minimale periode is 1 dag.

Onder de grafiek zie je een tabel met aanvullende gegevens. De tabel toont je behaalde resultaten per dag. Deze weergave hangt samen met de gekozen meetwaarde. Per dag worden de volgende aanvullende waarden getoond per meetwaarde:

 • Commissie: commissie totaal, commissie goedgekeurd, commissie openstaand, omzet totaal, commissiepercentage
 • Omzet: omzet totaal, omzet goedgekeurd, omzet openstaand, commissie totaal, commissiepercentage
 • Orders: aantal orders, aantal producten, omzet totaal, gemiddelde orderwaarde (AOV)
 • Producten: aantal producten, aantal orders, aantal producten per order, commissie, commissie per product
 • Kliks: kliks, commissie, verdiensten per klik (EPC), vertoningen, doorklikratio (CTR)
 • Vertoningen: vertoningen, commissie, verdiensten per duizend vertoningen (EPM), kliks, doorklikratio (CTR)
 • CTR: doorklikratio (CTR), kliks, vertoningen
 • Conversie: conversie, kliks, aantal orders

De getoonde gegevens kan je ook downloaden op het downloadentabblad.

Voorbeeld van rapportages

Downloaden

De downloadpagina biedt je de keuze om drie soorten rapportages te downloaden. Eerst kies je een rapportageperiode die minimaal één dag en maximaal drie maanden beslaat. Vervolgens kies je één van de volgende rapportages:

 • Commissie & omzet: Dit rapport toont per dag, per site, per frametype, per name, per subid, de commissie (totaal, goedgekeurd en openstaand), de omzet (totaal, goedgekeurd en openstaand), het commissiepercentage en het aantal producten voor iedere productgroep (=commissiegroep). Aan de hand van dit rapport kun je onder meer inzichtelijk maken hoeveel omzet en commissie er is voortgekomen uit een specifieke promotie.
 • Kliks & impressies: Dit rapport toont per dag, per site, per frametype, per name, per subid het aantal kliks, vertoningen, de CTR, de commissie, het aantal orders, de omzet, de verdiensten per klik (EPC), de verdiensten per 1000 vertoningen (EPM), de conversie en de gemiddelde orderwaarde (AOV). Aan de hand van dit rapport kun je onder meer inzichtelijk maken hoeveel kliks en vertoningen een bepaalde promotie heeft opgeleverd en hoe deze kliks converteerden richting omzet.
 • Orders: Dit rapport toont per bestelling (ordernummer) de bijbehorende producten (producttitel), de positie van de producten in de bestelling (orderitemnummer), de site die als laatste werd bezocht voor de bestelling en de datum waarop de bestelling plaatsvond. Voor ieder product wordt het aantal, de productgroep en de frametype, name en het subid van het promotiemiddel waar als laatste op werd geklikt weergegeven. Tenslotte wordt ook per product de verkoopprijs, de verkoopprijs exclusief BTW, het commissiepercentage en de status weergegeven. Aan de hand van dit rapport kun je onder meer zichtelijk maken welke producten door welk SubId gekocht zijn en wat de status van deze verkopen is. Handig als je een cashback- of loyaltywebsite hebt.

Account

Het tabblad ‘Account’ bevat alle gegevens over je website en jou persoonlijk. Je kunt hier:

 • Je contactgegevens wijzigen, bijvoorbeeld in geval van verhuizing.
 • Je bankgegevens wijzigen.
 • Websites toevoegen.
 • Websites wijzigen (let op: Dit leidt tot een herkeuring!).
 • Websites verwijderen (let op: Verwijder geen websites waar nog commissie voor openstaat! De commissie wordt bij verwijdering niet uitbetaald.).
 • Het commissiemodel van een website bekijken door op de naam van het commissiemodel te klikken.
 • Je aan- of afmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief van het bol.com Partnerprogramma.
 • Je volledige account, inclusief alle websites, verwijderen.

Inloggegevens

Wil je het e-mailadres waarmee je inlogt of je wachtwoord wijzigen? Dat kun je doen op het tabblad ‘Inloggegevens’.

Meer over het Partnerprogramma

Wil je meer weten over het bol.com Partnerprogramma? Dan zijn hier een paar handig links:

 • Je bent benieuwd naar de promotiemiddelen van het bol.com Partnerprogramma? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.
 • Je wilt aan de slag, maar zoekt meer informatie over de verschillende promotiemiddelen? Je vind hier alle handleidingen voor het bol.com Partnerprogramma.
 • Op deze pagina vind je de commissiemodellen van het bol.com Partnerprogramma.
 • Wat mag wel en wat mag je niet? Bekijk de huisstijl- en merkwaarden (en download het bol.com logo).
 • Andere vragen? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het bol.com Partnerprogramma.
 • Heb je ergens hulp bij nodig? Kijk dan op de supportpagina.