Partner in de spotlight

Regelmatig lees je op het partnerblog het verhaal en de ervaringen van de partners van bol.com. Dit keer richten we onze spotlight op onze partner Martin Verlaan. Martin heeft de website www.kadoideegenerator.nl met maar liefst 3000 bezoekers per maand. Dagelijks speurt Kado Idee Generator naar leuke, originele cadeau’s voor mannen, vrouwen, kinderen en zelfs dieren. Daarnaast kun je op de website ook selecteren op categorie en prijs. Onderwerpen als ‘Smartphone Hoody, ‘Kattenslaapzak en ‘Voetbal afstandsbediening helpen dagelijks veel bezoekers aan inspiratie voor leuke cadeautjes.

Hoe en wanneer ben je begonnen met jouw website www.kadoideegenerator.nl?
Ik heb de afgelopen jaren vaker geëxperimenteerd met affiliate websites. Sommige websites waren een flop en andere websites waren meer succesvol. Door de vele updates van Google belandden mijn sites echter steeds lager in de zoekresultaten. Ik heb toen een hele tijd niets meer met affiliate marketing gedaan.

Totdat ik een half jaar geleden per toeval op een Amerikaans forum terechtkwam waar iemand uitgebreid vertelde over zijn affiliate website www.thisiswhyimbroke.com. Ik was onder de indruk van het concept en het begon bij mij te kriebelen om toch weer eens wat met affiliate marketing te gaan doen. Het leek me interessant om uit te proberen of dit concept ook in Nederland zou werken.

Nu had ik ook enkele websites gezien die aan de hand van een reeks vragen een passend cadeau voor je zoeken. Dat vond ik nogal omslachtig en ik vroeg mij af waarom deze gift generators niet gewoon een filter gebruiken. Ik besloot dat mijn nieuwe affiliate site een cadeau generator moest worden, maar dan wel beter dan de sites die ik had gezien. Het concept van Thisiswhyimbroke.com kon ik hier mooi voor gebruiken.

Wat is je doel of probeer je te bereiken met de website?
Het doel van de website is om bezoekers te helpen met het vinden van een origineel cadeau. En ik probeer ze uiteraard te verleiden om dit bij bol.com te kopen.

Mijn persoonlijke ultieme doel is om me uiteindelijk fulltime op Kado Idee Generator te kunnen richten. Om dat te bereiken moet de website een autoriteit worden en veel verkeer genereren. Ik heb waarschijnlijk nog een lange weg te gaan om dat doel te halen. Ik weet ook niet of dit zal lukken maar het is in elk geval een leuke uitdaging en een leerzaam proces. Ik houd mijzelf constant op de hoogte over zoekmachine optimalisatie, web development en usability.

Ik ben niet de enige Nederlander die het concept van Thisiswhyimbroke.com uitprobeert. Wat ik echter zie is dat mijn concurrenten vaak gebruik maken van feeds. Je ziet dan veel oninteressante producten en ook dat de content klakkeloos van webwinkels is overgenomen. Ik wil dat mijn website hier tussenuit springt. Ik selecteer daarom handmatig producten die mijzelf aanspreken en schrijf daar unieke teksten bij.

Hoeveel tijd besteed je aan jouw website en hoe blijf je gemotiveerd?
Gemiddeld werk ik 25 tot 30 uur per week aan mijn site. Het selecteren van geschikte producten, het schrijven van content, zoekmachine optimalisatie en aandacht besteden aan promotie en technische verbeteringen kost veel tijd. Er is veel concurrentie in de cadeau markt. Maar ik merk dat het aantal bezoekers gestaag groeit doordat ik constant verbeteringen doorvoer en Google de site steeds meer lijkt te gaan waarderen.

Ook zie ik steeds betere resultaten bij Bol.com. Dat geeft mij voldoende motivatie om hiermee door te gaan, ook al verklaren sommigen mij voor gek. Maar ik vertrouw erop dat hard werken uiteindelijk wordt beloond en gelukkig heb ik een lieve vrouw die mij daarin steunt.

Hoeveel bezoekers krijg je maandelijks op je website?
Kadoideegenerator.nl is pas een half jaar online en trekt nog niet zoveel bezoekers. Afgelopen maand waren het er drieduizend. Ik hoop dat het verkeer de komende tijd flink zal toenemen. Wat mij in elk geval positief stemt is dat ik in de statistieken zie dat de gemiddelde bezoeker lang op de site blijft en dat het aantal wederkerende bezoekers toeneemt.

Wat vind je het leukst aan het bijhouden van je website? Hoe haal jij hier energie uit?
Ik vind het erg leuk om met de techniek achter de website bezig te zijn. Programmeren is mijn hobby. Ik gebruik daarom geen WordPress maar ik heb de site zelf gemaakt met HTML, CSS, MySQL en PHP. Ik beschouw het als een groot voordeel dat ik zelf kan programmeren omdat ik alles precies zo kan maken als ik zelf wil. Er zijn geen beperkingen en ik ben niet afhankelijk van (trage) plugins en standaard thema’s.

Ik ben een perfectionist dus ik wil dat de website in alle opzichten goed in elkaar steekt. Ik probeer de site daarom constant te optimaliseren en het geeft mij een goed gevoel als dit tot betere resultaten leidt. Daarnaast vind ik het leuk om op Bol.com te zoeken naar originele en bijzondere producten die geschikt zijn voor mijn website. Ik val soms van de ene verbazing in de andere.

Zijn er nog leuke ervaringen of lessen uit de website voortgekomen?
Het is interessant om de rapporten met bestellingen te bekijken. Hierin zie ik dat mensen meestal niet de producten kopen die op mijn site staan. Dat is niet erg want doordat ik aparte producten op mijn site zet is men wel geneigd om er op te klikken.

Een andere les die ik uit dit project heb getrokken is dat het echt heel belangrijk is om je site te optimaliseren voor mobiele devices. Het merendeel van de bezoekers bekijkt de site op een schermpje van 360 pixels breed.  Toen ik daar achter kwam heb ik alle toeters en bellen (met name Javascript) uit de site gehaald en de nodige verbeteringen aangebracht zodat de site snel laadt en goed op een smartphone zichtbaar is. Nu ik dit gedaan heb zie ik mijn resultaten verbeteren. Ook is het mij duidelijk geworden dat je voorzichtig moet zijn met het plaatsen van veel affiliate links. De Fred-update van Google kan je hierop afstraffen waardoor je site zakt in de zoekresultaten.

Waarom heb je besloten het Partnerprogramma van bol.com te gaan gebruiken?
In het verleden promootte ik voornamelijk e-books van een ander affiliate programma. Dit leverde hoge commissies op (tientallen euro’s per verkoop) maar ik stond vaak niet achter de inhoud van deze boeken. Ik voel mij er nu beter bij om producten uit een bekende en betrouwbare webwinkel als Bol.com te promoten, ook al zijn de commissies lager.

Hoe is jouw ervaring met het Partnerprogramma van bol.com?
Ik vind het Partnerprogramma top! Alles werkt eenvoudig en je hebt beschikking over vele handige tools en je krijgt een goed inzicht in conversies en statistieken. De cookietijd van 5 dagen is ook een pluspunt. Er is heldere documentatie en de support afdeling is altijd behulpzaam en geeft doorgaans snel antwoord op mijn vragen.

De open API vind ik ook handig. Ik gebruik deze om de prijzen van producten automatisch op mijn site bij te werken. Ik zie diverse mogelijkheden om deze API in de toekomst voor meer doeleinden te gaan gebruiken.Verder is Bol.com niet te beroerd om mee te denken met affiliates en ze waar mogelijk te helpen.

Geplaatst in kenniscentrum, Partners

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*