No follow tag?

Er is de laatste tijd wat onduidelijkheid rondom het gebruik van een zogeheten no follow tag die gebruikt wordt in affiliate links. We leggen je graag uit wat het precies is en wat het doet.

Wat is een ‘follow link’?
Google wil bij iedere zoekopdracht die men doet de meest relevante websites bovenaan zetten. Er zijn allerlei tips en tricks om ervoor te zorgen dat jouw website hier zo hoog mogelijk komt te staan. Ook linkjes op je website dragen bij aan een betere positie in google. Wanneer je dus linkt naar een pagina op jouw website, krijgt deze pagina een kleine SEO (Search Engine Optimization) boost. Je kunt het zien als een puntensysteem, hoe meer linkjes hoe meer punten en hoe meer punten, hoe hoger je in google komt te staan. Wanneer er veel naar een pagina wordt verwezen dan herkent google dit als een belangrijke pagina. Een ‘follow link’ is dus een link die mee wordt genomen in dit puntensysteem.

Wat is een ‘no follow link’?
Nu we weten wat een follow link is, wordt het duidelijk wat een no follow link doet. Een no follow link wordt niet meegeteld in het puntensysteem. Een link met het nofollow ziet er zo uit:
<a rel=”nofollow” href=”http://www.domeinnaam.nl/”>

Waarom een no follow link gebruiken?
Linkjes worden dus geteld door google om zo de meest relevante websites te kunnen tonen bij een zoekopdracht. Dit puntensysteem kan worden verstoord door mensen die op allerlei websites hun link achterlaten. We zien dit vooral bij blogs, waar bezoekers in een reactie onder een blogpost een link spammen naar hun eigen website. Doordat hun link erg vaak genoemd wordt, zullen zij hoger in google komen te staan, maar op jouw blog zal het niet heel leuk staan als er alleen maar naar websites wordt gelinkd in reacties. Het no follow attribuut is met name nuttig voor weblogsoftware en content management systemen die te maken krijgen met veel reacties van bezoekers.

Google heeft aangegeven dat het een voorstander is voor het gebruik van het nofollow attribuut voor betaalde links op een site. Zo kun je aangeven dat de link er staat omdat er voor betaald is door een adverteerder en dat de link daarom geen “stem” is voor die site. Voor jouw eigen website maakt het dus niet uit of je wel of geen no follow link maakt van je partnerlinks. Het zorgt er dus alleen voor dat ‘spamlinks’ niet mee worden geteld voor de ranking in google.

Geplaatst in Nieuws, Partnerprogramma
10 reacties op “No follow tag?
 1. Wouter Kroon schreef:

  En gebruiken jullie ook no-follow linkjes in de comments?

  • Milou tipt schreef:

   Hi Wouter,
   Bij de comments op ons Partnerblog wordt er geen no follow tag meegegeven. Gelukkig wordt er bij ons dan ook niet gespamd met linkjes in de comments en keuren wij reacties voordat ze geplaatst worden.

 2. Sonny Spaan schreef:

  Het is voor Google wel belangrijk dat de link bijdraagt aan de content van de pagina. Als Google detecteert dat een website alleen maar is bedoeld voor linkbuilding dan kunnen beide websites daar puntenaftrek voor krijgen. Het verkopen van links is dus (meestal) niet handig. Het wordt bijv. tegenwoordig ook aangeraden aan webdevelopers om een eventuele copyright/build by link met een nofollow te plaatsen, zodat dit niet als linkbuilding wordt gezien.

 3. Beata schreef:

  Ik heb laatst op DMOZ gelezen dat nofollow links wel degelijk invloed hebben op je ranking. Een artikel van Nicole Kohler beschrijft “The Hidden Power of Nofollow Links”. Best interessant stukje om te lezen. Een goede mix van nofollow en dofollow links is volgens mij ook zeer belanrijk voor een goede ranking.

 4. Frank schreef:

  Ik heb op WordPress de plugin ‘Nofollow for external link’ Door CyberNetikz geinstalleerd.

  Deze insert `rel=nofollow` en `target=_blank` voor alle externe links in een keer.

 5. Yvonne schreef:

  Het zou fijn zijn wanneer de affiliatelinks van bol automatisch no follow worden. Nu moet je dit nog handmatig doen… Enig idee wanneer dit gaat gebeuren?

 6. Heel begrijpelijk dat jullie het zo geformuleerd hebben, maar het maakt WEL uit voor je eigen site of je nofollow gebruikt voor affiliate links.

  Google bestraft sites namelijk voor het hebben van betaalde links (waaronder affiliate links en dus ook bol.com affiliate links) waar geen nofollow op zit.

  Het is juist andersom: bol.com heeft er voordeel bij als affiliates geen nofollow gebruiken. Affiliates hebben er belang bij om WEL nofollow te gebruiken.

 7. Jeroen schreef:

  De belangrijkste vraag wordt helaas niet, althans niet ondubbelzinnig, beantwoord: zijn de linkjes nu follow, of no-follow? En hoe zit dat bij gebruik van de WP plugin?

  • Milou tipt schreef:

   Beste Jeroen,
   De partnerlinks zijn van nature zonder no-follow tag. Met de WordPress plugin moet het op het moment mogelijk zijn om aan te geven dat je wil dat de link no-follow is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*