Klaar voor de feestdagen? – Partner in de Spotlight

Deze week zetten we in de “Klaar voor de feestdagen?”-reeks een feestelijke partner in de spotlight: Kerstmarkt.com. Om het kerstgevoel te beleven gaan ook dit jaar namelijk weer veel mensen naar de kerstmarkt. Maar waar vind je nu die ene, unieke kerstbeleving bij jou in de buurt? Al verschillende jaren houdt kerstmarkt.com bezoekers op de hoogte van de startdata en openingsuren van kerstmarkten in Europa. Je vindt hier ook informatie over wat er te doen is of waarom een bepaalde kerstmarkt de moeite van een bezoek waard is. Als je nog geen idee hebt welke kerstmarkt je dit jaar wil bezoeken, kan je op deze site inspiratie opdoen! Wij stelden Jan de Volder van kerstmarkt.com deze week een aantal vragen om alvast in de kerst-stemming te komen!

Hoe en wanneer is kerstmarkt.com ontstaan?

Het is een weinig romantisch verhaal, maar in 2012 zag ik de domeinnaam kerstmarkt.com (zonder inhoud) te koop staan. Ik had op dat moment al verschillende andere websites, maar kerstmarkten leken me wel een leuk nieuw onderwerp om over te schrijven. Binnen enkele weken tijd was de eerste versie van de site klaar. Ik moet eerlijk zijn, ik verwachtte er niet zoveel van, het was gewoon een fijne afwisseling. Maar het bleek een schot in de roos. Het eerste eindejaar (2012) kregen we zonder enige vorm van promotie 75.000 unieke bezoekers. En elk jaar bleef het aantal bezoekers maar stijgen. In het laatste kwartaal van 2017 tot maar liefst 1,2 miljoen unieke bezoekers!

Hoeveel tijd zijn jullie maandelijks kwijt aan het onderhouden van jullie website?

Het is natuurlijk een zeer seizoensgebonden website, dus de eerste helft van het jaar is het erg rustig. Dan werken we aan andere websites. Maar in augustus, volop zomer, beginnen wij al te denken aan kerst. We proberen zo snel mogelijk de openingsuren te publiceren, zodra die officieel bekend zijn. We volgen al het nieuws op. We maken afspraken met adverteerders. In november gaan de eerste kerstmarkten open en komt het social media spektakel op gang. In december zijn we elke dag met het volledige team met de site in de weer. Het laatste weekend voor kerst volgt de climax, dan zetten we elk jaar een nieuw record neer (vorig jaar 59.234 bezoekers op één dag). Met kerstmis zelf zit iedereen natuurlijk gezellig thuis en wij ook. Daarna is het gewoon weer uitkijken naar het volgende jaar!

Wat proberen jullie te bereiken met de website?

We leggen de lat elk jaar een stukje hoger. Eerst bevatte de site gewoon informatie en foto’s van de verschillende kerstmarkten. Al snel zijn we ook de praktische informatie gaan bijhouden: de exacte locatie en openingsuren. In 2017 hebben we ons gefocust op sociale media, om mensen op die manier op de hoogte te houden van nieuws en ontwikkelingen. Dit jaar willen we het community gevoel nog meer versterken, door onze bezoekers onderling tips en foto’s te laten delen. Dat onze aanpak werkt, blijkt uit de jaar op jaar stijgende bezoekersaantallen en de vele positieve reacties die we via e-mail en sociale media krijgen.

Wie werken er allemaal voor kerstmarkt.com?

We hebben nu specialisten voor elke taak. Er zijn 4 mensen verantwoordelijk voor de teksten en foto’s op de site, weer een ander maakt de e-mail nieuwsbrieven op en daarnaast hebben we een 2-koppig team voor social media. Één persoon staat in voor de verkoop van advertentieruimte. Dit jaar lanceerden we een nieuwe site, Marchés-de-Noël.com, met behulp van 2 Franstalige medewerksters. In 2019 volgt een Duitse variant waar ook 2 mensen al voor aan het schrijven zijn. Dat maakt in totaal 12 mensen, een hele onderneming dus! 

Wat is dé kerstmarkt waar iedereen heen moet in 2018?

Zelf heb ik veel affiniteit met de kerstmarkten van Dresden (de oudste kerstmarkt ter wereld!) en Leipzig (prachtige stad en supergezellig), omdat ik in die beide steden een tijdje gewoond heb. Maar voor onze bezoekers die — wie kan het hen kwalijk nemen — misschien liever een kerstmarkt dichter bij huis verkiezen, staat de kerstmarkt van Keulen al jaren op de eerste plaats!

Bezoeken jullie zelf alle kerstmarkten en wat is je persoonlijke favoriet?

Álle kerstmarkten hebben we zeker nog niet bezocht… daarvoor zijn er teveel! Bovendien wonen en werken we in Malta, waar het ’s winters nog 20 graden is, ze nog nooit van een kerstmarkt gehoord hebben, en je al blij mag zijn als je een versierde palmboom tegenkomt. Maar als we voor kerst naar ‘huis’ vliegen om onze familie en vrienden te bezoeken, hoort een bezoekje aan de kerstmarkt er zeker bij!

Hoe ziet jullie ideale kerst eruit?

Ook weer een cliché misschien, maar met reden: gezelligheid is het allerbelangrijkste! Lekker knus binnen, omringd door familie. Lekkere hapjes op tafel, een filmpje kijken, bordspelletjes spelen. Gewoon genieten van de rust en van elkaar. Meer moet dat niet zijn!

Hoe zetten jullie het Partnerprogramma van bol.com in en hoe ervaren jullie het?

Kerst is natuurlijk een commercieel zeer interessante periode. Wij tonen onze bezoekers foto’s van originele cadeautjes, kerstdecoratie en feestartikelen die bij bol.com besteld kunnen worden. Veel mensen laten zich bij ons ‘inspireren’ 🙂

Zijn er nog tips die jullie je collega-bol.com partners willen meegeven?

Maak je enkel gebruik van banners? You’re missing out! Sponsored content, met gebruik van tekstlinks, werkt veel beter. Sponsored content houdt in dat je een artikel schrijft, maar onderaan het artikel link je naar een relevant product dat de bezoeker kan kopen.

Blijf objectief, ga geen gebrekkige producten de hemel inprijzen enkel omwille van de commissie op verkoop, dat valt op en dan verlies je vertrouwen. Maar het kan toch absoluut geen kwaad om in een artikel over de leukste traditionele kerstfilms, bij elke film telkens een link te leggen naar de DVD op bol.com? Dat is een volledig natuurlijke manier om extra content voor je site te schrijven én er een centje aan te verdienen.

En als laatste… Heb je de perfecte kersttip voor ons?

Jazeker, namelijk iets waarmee je origineel uit de hoek kan komen als je dit jaar een kerstfeestje geeft. Iedereen kent Glühwein, maar op een kerstmarkt in Dublin heb ik jaren geleden een interessant alternatief ontdekt: het heet Hot Apple Toddy, het is ook een warme alcoholische drank, maar het bevat appelsap, whisky en kruiden. Heerlijk! Daarmee zal je familie en vrienden aangenaam verrassen! En je huis gaat er nog lekker van ruiken ook. Het volledige recept vind je op één van mijn andere websites: Recepten.be.

Wil jij nog naar een kerstmarkt dit jaar? Neem dan eens een kijkje op Kerstmarkt.com of Marchés-de-Noël.com en laat je inspireren!

Volgende week:

Volgende week gaan we verder met deze serie artikelen. Lees dan het artikel “Kerst 2018” op het Partnerblog!

Vragen of opmerkingen? Wij horen het graag. Reageer hieronder of mail je vraag/opmerking naar partner@bol.com.

Meer lezen?

Lees meer artikelen uit de reeks “Klaar voor de feestdagen?”

Geplaatst in Inspiratie, kenniscentrum, Nieuws, Partnerprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

volg developers.bol.com via TwitterMeld je aan voor de Partnerprogramma groep op Linkedin