Belangrijke update! Van http naar https voor API gebruikers

Let op! Bol.com is bezig met een wijziging wat betreft de links. Deze wijziging zal zorgen voor een betere beveiliging en daar hebben we jullie hulp bij nodig. Via deze weg willen we jullie graag op de hoogte brengen van deze wijziging en wat je eventueel dient te wijzigen zodat alles blijft werken.

HTTPS is de beveiligde tegenhanger van HTTP, het protocol dat gebruikt wordt om internetpagina’s op te vragen of API’s aan te roepen.
Bol.com is al geruime tijd overgestapt naar de nieuwe HTTPS standaard en om optimaal van deze veiligere manier van gegevensuitwisseling gebruik te maken gaan we al het verkeer dat via een API binnenkomt over HTTP naar bol.com blokkeren per 1 maart 2019.

Wat vragen we van jou?

We merken dat er nog veel websites zijn die API links hebben opgenomen naar bol.com die beginnen met: “http://” in plaats van: “https://”
Hierbij het verzoek om deze voor 1 maart 2019 om te zetten naar HTTPS, want vanaf deze datum zullen deze HTTP aanroepen niet langer werken.
Het gaat daarbij om aanroepen naar urls die beginnen met:

 

Links die beginnen met: Vervangen naar:
http://openapi.bol.com https://openapi.bol.com
http://api.bol.com https://api.bol.com

Voorbeeld

Indien je nu een link hebt opgenomen naar: http://openapi.bol.com/aai/rest/catalog/1/getproducts
Dan dien je die te wijzigen naar: https://openapi.bol.com/aai/rest/catalog/1/getproducts

Om deze vanaf 1 maart 2019 te laten werken

Wanneer moet je iets aanpassen?

 • Als je zelf een toepassing hebt ontwikkelt die gebruik maakt van de Open API waarin de aanroepen nog steeds gebeuren via http in plaats van https.
 • Als je bestseller lijstjes, productlinks of zoekwidgets hebt, die zijn aangemaakt voor 2015 en nog http bevatten

Wanneer hoef je niets aan te passen?

 • Als je gebruik maakt van tekstlinks en banner.
 • Als je promotiemiddelen zijn aangemaakt in 2015 of later.
Geplaatst in Nieuws, Partnerprogramma
11 reacties op “Belangrijke update! Van http naar https voor API gebruikers
 1. Sofie schreef:

  Waarom zetten jullie niet gewoon redirects op? Zo’n switch is niet iets waar wij als affiliates ons zouden mee moeten bezighouden.

  • Milou tipt schreef:

   Beste Sophie,

   We hebben het artikel iets aangepast. Voor de affiliate links naar bol.com wordt http automatisch doorgelinkt naar https. Echter het verkeer dat via de API binnenkomt dient veilig te zijn, iets wat de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden en middels https opgelost kan worden. Waar mogelijk hebben we dit zelf dus al gedaan en ook bij het aanmaken van nieuwe promotiemiddelen wordt hier al een paar jaar rekening mee gehouden. Natuurlijk willen we onze partners niet onnodig lastig vallen waar we het zelf al kunnen oplossen.

 2. wouter.io schreef:

  Ik gebruik de Java-implementatie van de OpenApi. De standaardaanroep voor het aanmaken van een OpenApiClient-object verwijst al naar de https-url:

  public static final String API_URL = “https://api.bol.com”;

  Kunnen jullie bevestigen dat deze aanroep inderdaad veilig is?

 3. marchealthy schreef:

  Ik heb altijd gebruik gemaakt van de optie Tekstlink. ik zie dat al deze links beginnen met “https://partnerprogramma.bol.” dus neem aan dat ik dan gewoon goed zit ? 😉

 4. William schreef:

  Is het de bedoeling om ook de ‘productlinks’ aan te passen van http://partnerprogramma.bol.com/click/ naar https://partnerprogramma.bol.com/click/ ?

 5. Bianca schreef:

  Wat Sofie zegt. Ik moet er niet aan denken om mijn 500 tekstlinkjes een voor een om te gaan zetten.

  • Milou tipt schreef:

   Beste Bianca,

   Zoals onderaan in het artikel te lezen is, hoeven tekstlinks niet aangepast te worden. Alleen wanneer je een toepassing hebt gemaakt die gebruik maakt van de Open API dien je dit even te controleren en mogelijk aan te passen. De tekstlinks, banners en productlinks hebben wij eerder al aanpassingen doorgevoerd en deze gaan niet over de API.

 6. Jochem Vroom schreef:

  Misschien een tip voor personen die WordPress sites hebben en dit in één keer voor 500+ links zouden willen wijzigen. Er is een plugin voor WordPress die heet: Search & Replace. Dit is een krachtige plugin en dus niet voor beginners. Maar als je daar het volgende verandert van:

  “http://partner.bol.com/”
  naar
  “https://partner.bol.com/”

  kan je met één druk op de knop alle links aanpassen.

  Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

volg developers.bol.com via TwitterMeld je aan voor de Partnerprogramma groep op Linkedin