De productfeed: Wat kan ik ermee?

Het bol.com Partnerprogramma heeft een grote hoeveelheid aan promotiemiddelen beschikbaar, van eenvoudige tools zoals een tekstlink of banner tot promotiemiddelen voor de gevorderde gebruiker. Voor ieder wat wils dus!

Komende weken gaan we de verschillende promotiemiddelen uitlichten en laten we je verschillende best practices zien. Deze week starten we met de productfeed, een promotiemiddel dat voor de gemiddelde gebruiker toch wel een “ver-van-mijn-bed-show” is.

Een korte uitleg

productfeedsAl sinds enkele jaren stelt bol.com haar gehele assortiment beschikbaar aan haar partners. Partners kunnen het assortiment ophalen aan de hand van de Open API of de productfeed. De Open API laat je website live communiceren met de bol.com database, dit is een wat ingewikkeldere optie.

Via de productfeed is het op een eenvoudigere wijze mogelijk om (een deel van) het assortiment en productinformatie op te halen. Om het overzichtelijk te houden, is het assortiment onderverdeeld in verschillende categorie feeds. Indien je jouw site richt op een bepaalde productgroep kun je dus eenvoudiger de gewenste producten eruit halen. In de productfeed vind je alle producten die ook op de website van bol.com staan. Er wordt onder andere informatie meegegeven over de levertijd, de link naar een afbeelding, een korte beschrijven en de prijs. Kijk voor de exacte inhoud van de productfeed naar de beschrijving van de feeds. Je kunt zo eenvoudig een uitgebreid overzichten van producten op je website plaatsen.

Om het voor onze partners nog makkelijker te maken zijn er twee verschillende feeds beschikbaar, de ‘Best Buy’ feed en de bol.com-only feed. De Best Buy feed bevat voor ieder product het beste aanbod op het moment dat de feed wordt samengesteld. Dat kan het aanbod van bol.com of van een zakelijk verkoper (bol.com Plaza) zijn. In de laatste kolom van iedere productregel zie je aan de hand van een B (bol.com) of P (Plaza) wie het product aanbiedt. De bol.com-only feed bevat alleen het aanbod van bol.com. In deze feeds wordt het aanbod van externe verkopers niet meegenomen.

De feeds worden minimaal iedere 24  uur geüpdatet. Sommige feeds worden frequenter geüpdate zoals de boeken feed, de notebook feed en de elektronica feed.

Dat is een berg informatie, zijn er ook voorbeelden?

De productfeed wordt inmiddels door vele websites gebruikt waaronder prijsvergelijkers, persoonlijke websites en blogs. Aan de hand van deze voorbeelden hopen we te laten zien dat de productfeed ook voor jouw website interessant kan zijn.

bookmatch.nl

bookmatchHet eerste voorbeeld van een complete integratie van de productfeed is de website bookmatch.nl De makers van de website hebben het aanbod van bol.com compleet geïntegreerd met hun eigen tweedehandsaanbod. Op de productpagina gebruiken zij de informatie over het boek uit de productfeed. Hierdoor is de informatie over het product altijd actueel en up-to-date! Er wordt dus niet alleen goed gebruikt gemaakt van de grootte van het assortiment maar ook de content die wordt aangeleverd met de productfeed.Deze manier van werken kan ook voor een kleine partner erg interessant zijn, je productinformatie blijft op deze manier altijd actueel. Daarnaast kun je ook nog eens profiteren van eventuele commissie bij een verkoop via bol.com

Lootjestrekken.nl

logo-lootjestrekken-nl@2xLootjestrekken.nl is één van de lijstjes websites waar Nederland rond 5 december haar verlanglijstje. Ook deze website maakt slim gebruik van de productfeeds. Deze website gebruikt het assortiment van bol.com om een verlanglijstje samen te stellen en maakt het mogelijk om deze ook gelijk te bestellen.

De productfeed is hier zo ver geïntegreerd dat jij het als gebruiker zelf nog maar amper door hebt dat je bladert in het bol.com assortiment.

Dit is natuurlijk een erg uitgebreide oplossing en misschien niet direct mogelijk voor de gemiddelde website-eigenaar. Toch is het leuk om te zien hoe ver de mogelijkheden van de productfeed reiken.

pc-dvd.nl

pcdvdpc-dvd.nl maakt ook gebruik van de productfeed. Op deze website kun je zien dat het vrij eenvoudig is om een deel van het assortiment van bol.com te tonen op je eigen website. Zij hebben de website zo ingericht dat het ook mogelijk is om te filteren op basis van de verkoopprijs en te zoeken naar een product.

Op de detailpagina van een product op deze website kun je eenvoudig zien welke data er allemaal wordt meegegeven. Misschien is het voor jouw website vervolgens nog wel interessant om deze informatie ook in of bij artikelen te vermelden. Mogelijkheden te over!

Work in progress

De ontwikkelingen rond de verschillende promotiemiddelen van het Partnerprogramma staan natuurlijk niet stil. Momenteel wordt er gewerkt aan een de productfeeds om deze nog gebruiksvriendelijker te maken. De productfeeds worden ook beschikbaar als XML bestand, dit is een veelgehoord wens van partners. Ook zal de hoeveelheid beschikbare informatie ook verder uitgebreid zodat jij je websitebezoeker nog completere productinformatie voor kunt schotelen.

Na het zien van deze voorbeelden heb je hopelijke een beter beeld gekregen van de mogelijkheden van de productfeed. In de voorbeelden zie je natuurlijk alleen wat er precies met de data is gedaan. Wil je ook een kijkje onder de motorkap?  Vraag dan gerust eens toegang aan tot onze server, je krijgt daarmee toegang tot de verschillende feeds. Ook kun je hier uitgebreide documentatie vinden over de attributen die per feed gebruikt worden.

Het toegang geven tot de productfeeds wordt maar één keer per week uitgevoerd. Iedere woensdag wordt de lijst met aanvragen verwerkt zodat je vanaf donderdag of vrijdag toegang hebt tot de productfeed.

Geplaatst in Partnerprogramma, Promotiemiddelen
6 reacties op “De productfeed: Wat kan ik ermee?
 1. PC-DVD.nl schreef:

  Leuk dat we als voorbeeld worden genoemd bij dit bericht!

  Wellicht voor andere partners interessant: we maken gebruik van WordPress in combinatie met de Woocommerce plugin en de premium WP All Import plugin.

  De mogelijkheid om te filteren op prijs is een functie binnen Woocommerce. En met WP All Import kunnen we de data uit de Bol.com xml feed inladen in WordPress/Woocommerce.

  De eerste keer is het best wel wat uitvogelen, maar daarna zul je zien dat WP All Import zijn geld dubbel en dwars waard is als je met datafeeds aan de slag wilt op je site.

  Daarnaast zorgt de Bol.com widget op de homepage altijd voor verse en actuele bestseller content.

 2. Greg schreef:

  Geweldig, ik kan haast niet wachten om te zien wat bol.com met de productfeed heeft gedaan, ik hoop op net zo’n succes als TT.

  Momenteel heeft mijn site + subdomein meer dan 250.000 items in de databases staan, alles werkt hier met .csv feeds. En als bol.com ook hierbij kan horen, ben ik helemaal HAPPY 🙂

 3. OnlineGoed schreef:

  Beste PC-DVD.nl,

  Dank voor je tip van de import plugin. Ben pas net bezig met het partner programma (wacht nog op FTP gegevens), maar ga het zeker proberen.

  Je site is echter niet een fantastisch voorbeeld (op dit moment). De homepage is goed te doen met de standard tools van bol.com. Echter alle functionaliteit onder de menu optie “Alle Games” werkt niet. Als ik daar ergens een game selecteer en vervolgens Bestellen klik, dan krijg ik een 404 error. Lijkt me toch cruciaal voor een dergelijke site dat deze in ieder geval doorlinkt naar bol.com.

  Dit nog even naast het niet tonen van de bol.com banners.

  Je hebt nog wel wat werk te doen 😉 … en dit is niet bedoeld als kritiek, maar meer even om aan te geven dat er nog iets mis gaat.

  • PC-DVD.nl schreef:

   Die knoppen moeten inderdaad gewoon werken.

   Dat krijg je blijkbaar als je tijdens de voorjaarsschoonmaak per ongeluk de WP All Import link cloaking plugin wegdondert, terwijl die wel volop wordt gebruikt op je site. 😉

   Bedankt voor het melden!

 4. KNOX schreef:

  PC-DVD super! Bedankt voor de tip. De WP All Import werkt inderdaad super goed met de feed van Bol.com en WooCommerce / WordPress samen.

  Ik ben alleen benieuwd waar ik de XML feeds kan vinden. Ik heb nu alleen toegang tot de FTP maar daar staan alleen TXT bestanden op. Zelfs een TXT bestand pakt WP All Import goed op.

  • Eric van bol.com schreef:

   Helaas worden de productfeeds momenteel nog niet aangeboden als XML-bestand. In de toekomst zal dit waarschijnlijk wel mogelijk zijn. Gelukkig is het voor jou geen probleem om het TXT bestand te importeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

volg developers.bol.com via TwitterMeld je aan voor de Partnerprogramma groep op Linkedin