Stap 1: Bereid je website voor! Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is inmiddels alweer november, dat betekent dat de drukste tijd van het jaar eraan komt: de feestdagen! Tijd om je website te checken. Is jouw website voorbereid en sta je klaar in de startblokken? Een goede voorbereiding is het halve werk, dus nemen we je mee door onze tips.

 

Schoonmaken maar!
Feestdagen betekent drukte, en drukte betekent meer bezoekers op je website. Tijd om jezelf de vraag te stellen of je website dit aankan!
Mensen houden niet van wachten en dus ook niet van een trage website. Hoe sneller je website is, hoe beter de klantervaring. Pagina’s die langzaam laden hebben vaak een hogere bounce rate en een lagere positie in Google. Check je website op snelheid met deze tool en maak waar nodig (en mogelijk) aanpassingen om je website te versnellen.

Naast snelheid, hebben ook dode links effect op de klantervaring. Die ene pagina waar je eigenlijk nog niet helemaal tevreden over bent. Dat stukje tekst wat je eigenlijk nog moet herschrijven. Een pagina met drie links die niet meer werken? Dit is het moment: aanpakken of weggooien. Het voegt niets toe voor je bezoekers, en geeft je website geen professionele uitstraling. Als je een WordPress website hebt, zijn hiervoor handige tools te vinden. Installeer bijvoorbeeld de plug-in Broken Link Checker om verkeerde links te vinden.

Stop niet bij de dode links, maar ga voor een grotere schoonmaak! Een goed uitgangspunt zijn de statistieken van je website en het bol.com Affiliate programma. Met Google analytics kun je goed zien welke pagina’s het meest worden bezocht, maar ook degene die wellicht minder populair zijn en een make-over kunnen gebruiken. Ook in het bol.com Affiliate programma zijn veel statistieken beschikbaar over op welke banners, tekstlinks en productlinks het beste wordt geklikt.

Lees hier meer over de grote schoonmaak van je website!

Ga vast op onderzoek uit!
We hebben het nu voornamelijk over de voorbereidende fase, maar het is nooit te vroeg om je vast te verdiepen in de trends!
Een goede klantervaring is de laatste jaren bijvoorbeeld steeds belangrijker. Ga vast op onderzoek uit, laat je inspireren! Met alle feestdagen en tradities die we in NL en BE kennen, zijn er genoeg dingen om op in te spelen met leuke communicatie. Wat wil je gaan uitstralen en op welke doelgroep richt je je communicatie? Stel dit vast en schrijf je ideeën op.

Voor de echte planners onder ons is een contentkalender de perfecte tool voor een goede contentvoorbereiding. Met een contentkalender plan je je content in en creëer je overzicht. Een handige tool is Trello, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld zelf een kalender te maken in je agenda.

Handige inzichten
Om een goede inschatting te maken van wanneer deze periode de meeste orders op zal leveren kun je onderstaande grafiek gebruiken. Hier wordt de trend van de verwachte verkoopaantallen rondom de feestdagen getoond. Gebruik deze inzichten om meer uit je promoties te halen.


De getoonde grafiek is een indexgrafiek. De week waar naar verwachting het meest verkocht gaat worden is ‘index 100’, in dit geval week 47. Ten opzichte van week 27 (index: 47) zal er dus in de drukste week van het jaar naar verwachting 2,12 keer zoveel verkocht worden. Bekijk hier de volledige verkoopprognose.

Vindbaarheid is belangrijk
SEO is de meest organische manier om een hogere positie in Google te behalen, en dat is natuurlijk precies wat je wil tijdens de feestdagen. Een hogere positie in Google betekent meer bezoekers en meer kansen. Tijd om jezelf hier eens in te gaan verdiepen.

Optimaliseer je SEO voor de feestdagen aan de hand van relevante zoekwoorden. Met Google Trends ontdek je waar de wereld naar op zoek is en wat er op dit moment trending is qua zoektermen. Je hebt de mogelijkheid om zoektermen te vergelijken en om bepaalde regio’s te selecteren, waardoor je jouw website relevanter kunt maken en kan afstellen op je doelgroep. Probeer deze populaire zoektermen rondom de feestdagen te gebruiken op jouw website, zodat je website makkelijker te vinden is.

Ook zijn SEO-proof teksten erg belangrijk! Lees er hier meer over.

Campagnes en drukke dagen
Bij een goede voorbereiding hoort ook een overzicht van de campagnes en drukke dagen!
Tijdens de feestdagen bieden we verschillende promotiemiddelen aan bij de volgende campagnes:


Naast het bijhouden van de campagnes is het ook relevant om de drukke dagen in je achterhoofd te houden. Deze vind je terug in De Feestdagen checklist whitepaper!

Volgende keer
Stap 2: Maak relevante content

Geplaatst in Inspiratie, kenniscentrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*