Stap 2: Maak relevante content

Content, content, content. Je kunt er niet genoeg van hebben, zeker tijdens de feestdagen niet! Misschien ben je er al mee bezig en goed op weg, maar misschien ook niet. Geen zorgen, we nemen je vandaag mee door onze tips voor een goede en creatieve contentstrategie tijdens de feestdagen. Zo haal jij meer uit je website! 

 

Stel concrete doelen
De basis voor een goede contentstrategie is simpel, maar erg belangrijk: wat wil je bereiken met je content tijdens de feestdagen? Het antwoord op deze vraag kunnen we al raden, namelijk meer bezoekers trekken om zo meer commissie te behalen! Dit is echter te simpel gedacht, wanneer je concrete doelen opstelt haal je namelijk meer uit je content. Zo kun je ideeën op elkaar afstemmen en realistische prioriteiten stellen. Een simpele methode om concrete doelstellingen en contentplannen op te stellen is de SMART-methode. Je doelstellingen of plannen moeten specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden gemaakt worden.  

Wat bedoelen we hier precies mee? 

Specifiek: geeft antwoord op de wie, wat, waar, wanneer en waarom vragen. Je maakt een doel of plan met deze vragen specifiek.  

Meetbaarhier geef je antwoord op de details. Bij welk commissiebedrag is je plan geslaagd? Of bij hoeveel likes, inschrijvingen en shares ben je tevreden? 

Acceptabelis er voldoende draagvlak? Zowel binnen je team als bij je doelgroep. 

Realistischzijn je plannen realistisch en haalbaar? Maak het jezelf niet te moeilijk! 

Tijdgebondenhier geef je invulling aan de planning en data. Wanneer begin je, evalueer je en wanneer stop je? 

Zoals we in de vorige stap al benoemden is het inplannen van je content ook zeker geen slecht idee! Met concrete doelen en realistische prioriteiten kun je je contentkalender nog beter aanvullen en optimaliseren.  

Voeg waarde toe aan de klantreis
Wat maakt een contentstrategie nog effectiever? Goed inspelen op de klantreis (of ook wel de customer journey)! Dit is voor affiliate marketing extra belangrijk, omdat je met toegevoegde waarde als partner meer uit de samenwerking kunt halen. Tijdens de feestdagen kun je met een goede visualisatie van de klantreis veel kansen benutten.

Lees in deze blog meer over een goede klantreis en laat je inspireren! 

Maak je content doelgroep specifiek
Hoe dichterbij de feestdagen komen, hoe specifieker en actiever consumenten online op zoek gaan naar gerelateerde informatie. Hier komen veel verschillende onderwerpen bij kijken. Neem bijvoorbeeld outfitinspiratie, cadeautips, recepten voor het kerstdiner en decoratie advies voor de kerstboom. 

Maak je content zo relevant mogelijk voor je doelgroep! Op welke manier kun jij invulling geven aan de behoefte of vraag die de consument tijdens het zoeken heeft?  

Je hebt waarschijnlijk al een idee van je doelgroep. Focus jij je website op moeders, tieners, kinderen, vrouwen, mannen, het kan allemaal! Wanneer je een website over kleding of beauty hebt, kun je voor je doelgroep bijvoorbeeld inspelen op de behoefte met content over kerst en sinterklaas make-up looks of outfits. Wanneer jij je focust op interieur, kun je inspelen op de vragen over feestelijke decoratie. Zo kun je nog even doorgaan, maar het punt is en blijft: zorg voor relevante antwoorden op de vragen van je doelgroep.  

Maak content op basis van zoekwoorden
Stel zoekwoorden vast waar je je content op gaat baseren! Welke woorden gebruikt je doelgroep om antwoorden te vinden op vragen? Welke woorden gebruiken ze om informatie te vinden en hun behoeften te vervullen?  

Stel vast welke zoekwoorden jouw bezoekers gebruiken in Google en hoe ze op jouw website landen. Op basis van deze zoekwoorden kun je content maken om je doelgroep aan te trekken. Met Google Trends ontdek je waar de wereld naar op zoek is en wat er op dit moment trending is qua zoektermen. 

Lees hier meer over het optimaliseren van je blogbericht aan de hand van SEO! 

Zorg voor USP’s en creatieve content
Creativiteit is een belangrijk aspect wanneer het aankomt op het maken van sterke content voor je website. Het kan je website eruit laten springen en onderscheiden van anderen. 

Gebruik USP’s om te zorgen voor onderscheidend vermogen! Maar wat houdt dat in? Een unique selling point (USP) is een onderscheidend kenmerk op je website, waarmee jij je onderscheidt van je concurrenten. Denk bij een USP bijvoorbeeld aan het aanbieden van een virtuele cadeau keuzehulp gebaseerd op jouw voorkeuren, de mogelijkheid om verlanglijstjes samen te stellen, een ‘feestdagen challenge’ te starten of andere unieke ideeën.
Ook kun je je creativiteit kwijt met het inspelen op de laatste trends. Benut je kansen met unieke video content! Hier lees je er meer over.  

E-mailmarketing is iets wat je kunt gebruiken om je bezoekers warm te houden vóór en tíjdens de feestdagen. Door middel van E-mailmarketing kun je tijdig je bezoekers op het juiste moment bereiken met de juiste boodschap. Maak je berichten zo feestelijk mogelijk tijdens deze periode! 

Wees creatief wanneer het aankomt op jouw contentkeuze! Speel in op de thema’s rondom Sinterklaas, kerst en Black Friday. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je recepten aan te passen naar het thema, je websitedesign te veranderen of je blogs in het thema van de feestdagen te schrijven. 

Tactisch plaatsen op social media
Wanneer je actief bent op social media is het slim om je contentplanning af te stemmen op de populairste tijden! Coosto onderzoekt jaarlijks op welke platformen en tijden/dagen je het beste kunt plaatsen en delen. Bekijk het onderzoek hier en doe er je voordeel mee! 

 

Volgende keer
Stap 3: Zorg voor een goede visuele identiteit en consistentie in je promotiemateriaal

Geplaatst in Inspiratie, kenniscentrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*