Klaar voor de feestdagen?

Populaire cadeaus

Het jaar 2020 vliegt (gelukkig) snel voorbij, de feestdagen staan namelijk alweer voor de deur! Ga goed voorbereid deze periode in en stoom jouw website klaar voor de drukste periode van het jaar.

Tijdens de aankomende weken zullen er blogberichten gepubliceerd worden om jou als partner te helpen het maximale uit je website te halen tijdens de feestdagen. De omzetten van webwinkels zijn tijdens de feestdagen groter dan normaal en voor bol.com is dit niet anders. In de laatste maanden van het jaar zijn er namelijk een aantal dagen essentieel binnen e-commerce land. Op deze dagen kun jij als partner dus extra hard knallen! Welke acties kun jij als partner tijdens de feestdagen promoten?

 • Sint 2020 > 2 november t/m 4 december
 • Singles Day > 9 november t/m 11 november
 • Black Friday > 20 november t/m 30 november
 • Kerst 2020 > 6 december t/m 27 december

Waarom beginnen we nu al over de feestdagen?

Met Google Trends ontdek je waar de wereld naar op zoek is en wat er op dit moment trending is qua zoektermen. Je hebt de mogelijkheid om zoektermen te vergelijken en om bepaalde regio’s te selecteren, waardoor je jouw website relevanter kunt maken en kan afstellen op je doelgroep. Probeer deze populaire zoektermen rondom de feestdagen te gebruiken op jouw website, zodat je website makkelijker te vinden is.

De bovenstaande grafiek laat zien wanneer inwoners van Nederland begonnen zijn met het zoeken naar Sinterklaas, Singles Day, Black Friday en Kerst. Je kan hieruit afleiden dat er in oktober nog niet veel mensen bezig zijn met de feestdagen. Op Singles Day wordt relatief minder gezocht dan op de rest van de feestdagen, terwijl Black Friday enorm veel zoekopdrachten op één dag heeft opgeleverd. Ook kun je vaststellen dat veel mensen naar Sinterklaas zoeken in november en naar de kerst in december.

Als we kijken naar de Belgische zoekvolumes valt op dat zij een stuk minder vaak zoeken naar Sinterklaas. Het verschil tussen Nederland en België is dat Sinterklaas in België enkel en alleen wordt gezien als kinderfeest. In Nederland is dit niet het geval, hier wordt het ook door volwassenen gevierd. Belgen zochten vorig jaar daarentegen vaker op Halloween dan Nederlanders, terwijl de piek bij Black Friday in beide landen duidelijk naar voren kwam.

Tot slot kan je uit de grafiek afleiden dat er niet alleen op de feestdag zelf gezocht wordt naar het onderwerp. In de week voor Black Friday en in de weken voor Sinterklaas en Kerst wordt er al gezocht naar informatie over deze feestdagen. Twijfel dus niet om al te beginnen met de voorbereidingen!

Welke voorbereidingen kan je al treffen?

Versier je website
Tijdens de feestdagen zijn de winkelstraten vaak uitbundig versierd om de consument in de feestdagen-stemming te brengen. Deze stemming, die voortkomt uit de gezellige en knusse winkelstraten, zorgt ervoor dat consumenten zichzelf en anderen net even wat meer verwennen dan normaal. Deze strategie kan je niet alleen inzetten op straat, maar ook op jouw website! Je kunt bijvoorbeeld een feestdagen-blogbericht schrijven, feestdagen-banners plaatsen of je website versieren met leuke verlichting, kerstballen of de staf van Sinterklaas.

Plan alvast vooruit
De feestdagen staan bekend als een erg drukke periode. Je kunt daarom ook overwegen om alvast te beginnen met het bedenken en uitwerken van ideeën. Ook al is het op dit moment nog wat vroeg om artikelen over Kerst uit te brengen, het kan geen kwaad om je publicaties alvast klaar te hebben staan.

Verdiep je in Search Engine Optimization (SEO)
SEO wordt ook wel zoekmachine-optimalisatie genoemd. Met behulp van zoekmachine-optimalisatie kan je ervoor zorgen dat je website makkelijker gevonden wordt, wat resulteert in meer bezoekers! Het is dus slim om jezelf te verdiepen in SEO. Voor meer informatie, lees onze blog: “Zo optimaliseer jij je blogbericht”.    

Hoe ziet de verwachte verkooptrend van bol.com eruit?

De door bol.com zelf opgestelde, verwachte verkooptrend staat aangegeven in de onderstaande grafiek. De verwachte verkoopaantallen zijn gebaseerd op onder andere de trend van voorgaande jaren en de groeiverwachtingen voor de komende periode.

De getoonde grafiek is een indexgrafiek. De week waar naar verwachting het meest verkocht gaat worden is ‘index 100’, in dit geval de week van Kerst, week 51. Ten opzichte van week 32 (index: 47) zal er dus in de drukste week van het jaar naar verwachting 2,1 keer zoveel verkocht worden. Ook tijdens Black Friday wordt er ook een piek verwacht.

Wat kunnen jullie van ons verwachten?

De komende weken worden er wekelijks blogberichten geplaatst in het thema “Klaar voor de feestdagen?” Deze zullen boordevol tips, tricks en andere november- & december-content staan, om zo het maximale uit jouw website te halen tijdens deze feestelijke periode van het jaar. Hieronder is zichtbaar welke blogberichten aankomende weken online zullen komen:

 • Klaar voor de feestdagen? – Speelgoed van het jaar 2020
 • Klaar voor de feestdagen? – Sinterklaas 2020
 • Klaar voor de feestdagen? – Wat zijn de populairste producten?
 • Klaar voor de feestdagen? – Kerst 2020

Volgende week:

Volgende week gaan we verder met deze serie artikelen. “Klaar voor de feestdagen? – Speelgoed van het jaar 2020” is dan te lezen op het partnerblog!

Vragen of opmerkingen? Wij horen het graag. Laat hieronder een reactie achter of mail je vraag/opmerking naar partner@bol.com.

Geplaatst in Inspiratie, kenniscentrum
1 Reactie op “Klaar voor de feestdagen?
 1. Milan schreef:

  Interessante statistieken. Leuk artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*