Inspiratie

Het Affiliate programma tipt: Zo optimaliseer jij je blogbericht!

Als affiliate van het bol.com Affiliate programma schrijf je waarschijnlijk regelmatig blogberichten voor op je site. Je doet dit waarschijnlijk met veel plezier en schrijft er lekker op los! Toch zijn er veel manieren om je blogbericht te verbeteren en beter vindbaar te maken in zoekmachines.

Een goed blogbericht heeft veel verschillende voordelen:

  • Je scoort hoger in Google
  • Je genereert meer traffic op je website
  • Je verhoogt je online bereik
  • Je komt dichter bij je (potentiële) klanten
  • Je laat jouw expertise in je vakgebied zien
  • Je hebt meer interactie met je doelgroep

Klinkt goed toch? Echter kost het wel enige moeite om een goed blogbericht te schrijven. Maar geen paniek! Wij helpen je met deze 10 tips.

1. Zorg regelmatig voor nieuwe content

Voor bezoekers van je website is het fijn om nieuwe content te lezen. Dat houdt in dat de bezoeker iets wil lezen wat recent geplaatst is en dus ook dat jij als publicer regelmatig nieuwe berichten moet schrijven. Als een bezoeker op jouw site berichten uit 2015 tegenkomt haakt de lezer waarschijnlijk snel af. De bezoeker heeft namelijk het gevoel dat het bericht zijn houdbaarheidsdatum al overschreden heeft en vindt het bericht minder interessant. Daarnaast zorgt nieuwe content er ook voor dat bezoekers regelmatig terugkeren. Ze willen kijken of er iets nieuws te lezen is. En dat is natuurlijk wat jij ,als website-eigenaar, wilt!

2. Verander je URL

Vaak wordt de titel van je blog automatisch getoond in de URL van je blogbericht. Om je blogbericht goed vindbaar te maken in zoekmachines (SEO) kan je het beste de belangrijkste woorden uit je blogbericht gebruiken in de URL. Zo is het direct duidelijk waar je blogbericht over gaat en daarnaast vinden zoekmachines als Google dit heel prettig ;).

3. Bedenk een passende titel

De titel is het eerste wat de bezoeker leest en is bepalend of de bezoeker het blogbericht gaat lezen of niet. Als jouw blogbericht een pakkende titel heeft die de nieuwsgierigheid wekt zal je bezoeker sneller geneigd zijn het bericht te lezen. Een titel schrijf je in eerste instantie natuurlijk voor de bezoeker, maar als je de titel ook SEO-proof wilt maken is het slim de titel zo kort mogelijk te houden. Het is belangrijk om belangrijke woorden waarop je gevonden wilt worden in Google te verwerken in de titel.

4. Schrijf een pakkende inleiding

Een inleiding is erg bepalend voor de rest van jouw bericht. Je wilt de lezer enthousiast maken voor het lezen van jouw bericht en ervoor zorgen dat ze door blijven lezen. Maak daarom meteen duidelijk waar je blogbericht over gaat en hou het kort.

5. Verplaats je in de doelgroep

Het liefst wil je natuurlijk dat de hele wereld jouw blogbericht leest. Jammer genoeg is dat niet erg realistisch. Focus je daarom op een bepaalde groep mensen: wie wil je aanspreken? Als dit vast staat kan je bedenken wat deze groep mensen leuk vindt om te lezen, wat voor taalgebruik hierbij past en welke tone of voice je kunt gebruiken. De doelgroep voelt zich zo sneller aangesproken en daardoor sneller verbonden met jouw website.

6. Schrijf zoals je praat

Als jij van nature het leuk vindt om te vertellen, ben je waarschijnlijk ook een ster in het schrijven van een enthousiast blogbericht. Als je schrijft zoals je praat komt dit natuurlijker over en is het blogbericht prettig om te lezen voor de bezoeker. Vermijd daarom ingewikkelde schrijftaal.

7. Verwerk passende zoekwoorden

Je blogbericht gaat over een bepaald onderwerp. Maak eens een woordweb om je onderwerp heen met woorden die bij het onderwerp horen. Probeer alle woorden die met je onderwerp te maken hebben in je blogbericht te verwerken. Zodra mensen zoeken op deze woorden is de kans groter dat jouw blogbericht tevoorschijn komt.

8. Versterk de interne linkstructuur

Voor de vindbaarheid in Google is het interessant om een paar linkjes in je blogbericht op te nemen van sites (blogberichten) die iets te maken hebben met jouw blogbericht. De zoekmachine volgt net als de bezoeker dit pad en begrijpt de interne linkstuctuur beter, waardoor je dus voordeel haalt uit zoekmachines.

9. Vul de correcte metadata in

Metadata is het kleine stukje tekst wat onder de titel van een bericht staat in zoekmachines. In de metadata schrijf je eigenlijk een korte samenvatting (het liefst 55 – 60 karakters) van je blogbericht om duidelijk te maken waar je bericht over gaat. Eigenlijk gelden hier dezelfde regels: gebruik de woorden waarop je gevonden wilt worden en schrijf een uitnodigende tekst om te klikken.

10. Gebruik een SEO plugin

Om SEO makkelijker te maken kan je gebruik maken van een SEO-plugin. Op deze manier kan je zien wat er goed is aan je vindbaarheid en wat je nog kan verbeteren. Onze favoriet: Yoast!

Natuurlijk zijn er nog honderd andere manieren om een blogbericht te optimaliseren. We hopen dat je met deze tien tips de basis hebt om een interessant (SEO-proof) blogbericht te schrijven. Veel succes!

Ontdek meer voor jou

Gerelateerde tips en verhalen op een rijtje

Ontdek meer