Aan de slag API

Onder API requests in het menu hiernaast (op mobiel via de header) vind je een overzicht van de Catalog calls. Bij iedere call kan je informatie vinden over gebruik en een voorbeeld van het response verkrijgen.

Om te starten met de bol.com API doorloop je de volgende stappen:

  1. Meld je aan op het Partnerblog
  2. Vraag API toegang aan
  3. Bekijk de documentatie
  4. Maak je eigen toepassing

Stap 1 – Aanmelden op het Partnerblog

Door je aan te melden op het developer center kun je alles rondom de bol.com API raadplegen en toegang aanvragen. Registreer je hier voor het partnerblog.

Stap 2 – API toegang aanvragen

Vanuit deze pagina kan je toegang aanvragen tot de bol.com Open API. Je ontvangt dan een zogenaamde Access key (in V3 van de Open API heb je nog een Secret key nodig welke we verstrekken). Op basis van deze twee codes kun je gebruik maken van de Open API. Bij de aanvraag vul je ook enkele persoonsgegevens in, die bol.com vastlegt in het registratiesysteem. Dit doen wij zodat we direct met je kunnen communiceren en daarnaast om misbruik van de Open API te voorkomen. Zodra jouw toegangsaanvraag is goedgekeurd (enkele dagen), brengen we je hiervan op de hoogte en vind je jouw toegangsgegevens in je profiel.

Stap 3 – Documentatie en codevoorbeelden

Als de toegang eenmaal geregeld is, raden we je aan om de handleiding te lezen.

Stap 4 – Je eigen toepassing maken

Bol.com stimuleert graag jouw creativiteit bij het maken van je eigen toepassing. Hierbij dien je echter wel rekening te houden met de algemene voorwaarden van bol.com voor het gebruik van de API.

Enkele tips voor toepassingen:

  • Plaats je toegangskey niet in apps die op een mobile device staan om misbruik van jouw key te voorkomen. Het is beter om deze op bijvoorbeeld een eigen omgeving in eigen beheer te plaatsen.
  • Plaats je toegangskey niet in openbare code zoals javascript of html om misbruik te voorkomen.
  • Het moet duidelijk zijn voor de eindgebruiker dat bol.com niet de eigenaar of opdrachtgever van jouw toepassing is. Houd hierbij rekening me de merkvoorwaarden. Uiteraard is het wel toegestaan om te melden dat het om producten van bol.com gaat.
  • Ga slim om met het maken van calls naar de Open API, om niet over je toegestane limiet heen te gaan. Gebruik caching om onnodige dubbele calls te voorkomen en laadtijd voor jouw eindgebruiker te beperken.